Nóż Helle Gaupe (H3LS)

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Kod: HELLE #310
  • Producent: Helle
  • Dostępność: Dostępny

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed obniżką: 730,00 zł brutto
  • szt.
  • 652,00 zł

Nóż Helle Gaupe zdecydowanie przykuwa wzrok ze względu na świetny wygląd, niemniej jednak oferuje on zdecydowanie więcej niż tylko to. W ofercie Helle jest to jeden z najbardziej klasycznych noży średniej wielkości. Za sprawą dobrze wyprofilowanego ostrza o długości 108 mm (4,25 cala) określany mianem konia roboczego. Nóż ten, doskonale sprawdzi się do wykonywania większości zadań w trakcie wypraw outdoorowych.

Nóż Helle Gaupe (H3LS)

Nazwa samego noża, GAUPE, wywodzi się od norweskiej nazwy rysia, nóż ten ma pewne podobieństwo do jego charakteru. Na żywo wygląda naprawdę imponująco, w praktyce sprawdza się fenomenalnie. Gaupe ma klasyczny skandynawski kształt ostrza, z małym jelcem chroniącym palce. Ostrze wykonane zostało z trójwarstwowej stali nierdzewnej, co sprawia że długo utrzymuje ostrość a zarazem jest elastyczny podczas działania. Rękojeść wykonana została z brzozy, dobrze leżącej w dłoni, z wyprofilowanym jelcem zapewniającym pewny i bezpieczny chwyt podczas intensywnej pracy.

Nóż Gaupe dostarczany jest z tradycyjną pochwą wykonaną z wysokiej jakości skóry. Całość zapakowana jest w eleganckie pudełko, co sprawia, że nóż ten doskonale nadaje się na prezent.

 

Specyfikacja:

- waga: 177g

- stal klingi: trójwarstwowa laminowana stal nierdzewna H3LS

- grubość ostrza: 3,1mm

- długość ostrza: 107mm

- długość całkowita: 222mm

- długość rękojeści: 115mm

- rękojeść: brzoza

- pochwa: wykonana ze skóry

 

 

"There are no shortcuts to perfection" - czyli kilka słów o nożach Helle.

Kilka słów o nożach Helle.

Stal Helle. Większość kling wykonana jest z unikalnej potrójnie laminowanej stali Helle. Twardszy rdzeń został zaprojektowany tak, aby utrzymać ostrą jak brzytwa krawędź przez maksymalnie długi okres, materiał zewnętrzny natomiast został zaprojektowany z myślą o wytrzymałości i elastyczności. Taka stal jest znacząco droższa w produkcji, ale zapewnia wysoką jakość i jest to część filozofii marki Helle, która nie uznaje żadnych kompromisów.

Chwyt. Dwie cechy charakteryzują dobrą rękojeść - nóż ma być funkcjonalny i musi dobrze wyglądać. Z takiego powodu większość rękojeści noży Helle wykonana jest z brzozy, z charakterystycznymi słojami, która to stosowana jest od pokoleń. Dzięki swojej twardości i wytrzymałości nadaje się idealnie do tego celu. Staranne szlifowanie, olejowanie i polerowanie wydobywa piękno słojów, nadając nietuzinkowego wyglądu a jednocześnie sprawia, że nóż wygodnie leży w dłoni.

Pochwy noży Helle. To przede wszystkim estetyka, profesjonalne rzemiosło i wysokiej jakości materiały. Pochwy wykonane ze skóry są doskonałym schowkiem dla noża, są mocne, trwałe ale również atrakcyjne dla oka. Pochwy te wykonane są ze specjalnie garbowanej skóry, poddanej działaniu smaru siodłowego w celu zwiększenia połysku i trwałości.

Jakość Helle. Wykwalifikowani specjaliści są dumni z tego, że Helle jest synonimem jakości. Nóż Helle przechodzi do 45 różnych operacji wykonywanych ręcznie, zanim zostanie ostatecznie sprawdzony i zatwierdzony do sprzedaży. Przyglądając się uważnie, można dostrzec, że nie ma dwóch takich samych noży Helle, a to dlatego, że wszystkie są wykonane ręcznie dzięki czemu są niepowtarzalne. Do produkcji noży Helle używa się tylko wyselekcjonowanych naturalnych materiałów.

Konserwacja. Noże Helle zostały zaprojektowane tak, aby zachować ostrość przez długi czas i być towarzyszem na całe życie. Nie zmienia to faktu, iż należy dbać o swój nóż i jego pochwę. Rękojeść należy osuszyć miękką ściereczką, jeśli jest mokra, i należy ją od czasu do czasu woskować. Skórzaną pochwę należy okresowo impregnować bezbarwnym środkiem impregnującym (najlepiej woskiem), aby zachować elastyczność. Jeśli pochwa ulegnie zamoczeniu należy ją ostrożnie wysuszyć w temperaturze pokojowej. Mokre ostrze wycieramy miękką ściereczką i od czasu do czasu można je nasmarować smarem.

Ostrzenie. Do ostrzenia używamy ostrzałki diamentowej lub mokrego kamienia.